Scopul FRS este crearea unui cadru comun de acţiune precum şi unirea tuturor persoanelor care practică şi studiază speologia şi disciplinele conexe în vederea cunoaşterii complexe a peşterilor şi domeniului carstic şi a unei mai eficiente protecţii a mediului şi în special a mediului carstic subteran.
Federaţia Română de Speologie este condusă de un preşedinte ales la fiecare 4 ani de către Adunarea Generală care este formată din reprezentanţii asociaţiilor afiliate.
Comitetul Director al FRS este ales tot de Adunarea Generală şi este format din preşedinţii comisiilor specializate (Comisia Explorări şi Expediţii, Comisia Ştiinţă, Comisia Protecţie, Comisia Publicaţii, Comisia Competiţii, Comisia Salvaspeo – Corpul Român Salvaspeo – CORSA, Comisia Şcoală – Şcoala Română de Speologie + Asociaţia Română de Educaţie Speologică – ARESAceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat ca a putea vizualiza pagina. , Comisia Canioane – Asociaţia Română de Canioning) şi 6 reprezentanţi regionali ai cluburilor (3 speo-regiuni: Transilvania, Banat-Oltenia-Muntenia-Dobrogea, Maramureş-Moldova, 2 persoane pentru fiecare speo-regiune).
Biroul Federal este numit de preşedintele FRS, este validat de AG şi este format din: Vicepreşedinte, Secretar General, Secretar, Director Tehnic şi Trezorier.
Pentru buna funcţionare a FRS în cadrul Biroului Federal există şi 4 departamente specializate:
– Departamentul Relaţii Internaţionale
– Departamentul Cadastru
– Departamentul Audio-Vizual
– Departamentul Speomond
Federaţia Română de Speologie publică o dată pe an revista Speomond, în care se prezintă activitatea spelogilor din România şi din străinătate.
Federaţia Română de Speologie este membră a Uniunii Internaţionale de Speologie (UIS), a Federaţiei Speologice Europene (FSE), a Uniunii Balcanice de Speologie cât şi a Coaliţiei ONG Natura 2000 Romania.